
Parapsikoloji (astral seyehat-telepati-telekinezi-terrakinezi-bilogasyon-levitasyon-fotokinezi-geokinezi ve tüm kineziler) Büyü, Havas, Aromaterapi, Kromoterapi, Çampisaj, Doğal Taşla, Maji, Wicca, Paganizm, Reflexoloji,Burçlar, Astroloji, Mitoloji,Müzikle Tedavi, Yoga, Meditasyon,Çakralar, Aura ve Aklınıza gelen tüm mistik metafizik paranormal şeyler HEPSİ BURADA..
16 Ocak 2012 Pazartesi
Tai Chi
Taici çüen özgünleşmiş bir çigong, yani bir yaşam enerjisi çalışmasıdır. İleriki aşa-maları göz önüne alınırsa, bir öz savunma sanatı, temelleri açısında bir ruh-zihin-beden eğitimidir. Temelde yaşam enerjisini yoğunlaştırmayı, uzuvlara yaymayı, tüm bedende dolaştırmayı ve yer ve gökle serbestçe iletişime sokmayı öğretir. Bedeni bir makine gibi yüksek tempolu çalıştırmayan, yorulma hissi yaratmayan, her yaşta yapılabilen bir hareket etme sanatıdır. Bu sanat dirençsizlik öğretisinin harekete uyarlanmış biçi-midir. Taici çüenin meditatif çalışmaları, hazırlanma hareketleri, dizi hareketleri ve ileri düzeylerinde iki kişiyle yapılan öz savunma alıştırmaları vardır.
Taicinin sözcük anlamı en yüce köken, yaşamın yüce soluğu, çüenin ise sıralı hareketler ya da yumruktur. Çinliler tarafın-dan binlerce yıldan beri bir yaşam tarzı olarak sürdürülen taici, yaratıcı boşluktan çıkan doğal değişim, dönüşüm hareketlerinin, yin-yangın anlatımıdır. Çok eski zamanlarda Çin’deki Daocu (Taocu) ustalar bu hareketlerin ilkelerini insan bedenine uyarla-maya başlamışlar ve hareketleri zaman içinde belirginleştirmişlerdir. Aşağı yukarı dörtyüz yıl önce ortaya taici çüen adı altında hareket etme sanatı çıkmış, günümüze aile stilleri aracılığıyla gelmiştir
Taici çüen dünyanın diğer ülkelerine göçmenler ve kültürel alışverişler aracılığıyla sıçradı. Sağlığa olan faydaları bilimsel olarak kanıtlanınca batılı ülkelerde yaygın kabul gördü ve okulları açıldı. Uzakdoğuda olduğu gibi batılı ülkelerin sanatoryumla-rında da çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla taicinin dizi hareketleri kullanıl-maktadır. New York’ta ve bazı batılı kentlerdeki yaşlılar evinde denge geliştirme ve yaşlanmayı geciktirme amacıyla öğretilmektedir. Birçok tiyatro okulu taicinin dizi hareketlerini temel eğitimlerine aldı. Taicinin özellikle dizi hareketleri çeşitli alan-larda çok amaçlı olarak değerlendirilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinde yalnızca bir savunma sanatı ya da sağlık alıştırmaları dizisi olarak değil, dans ve tiyatro eğitimine destek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sanatın özellikle Yang stili birinci sırada sağlık ve esenliği amaçlar. Diğer çigong alıştırmaları gibi taici çüen de yaşamın kalite-sini arttırır, ömrü uzatır.
Hangi Amaçlarla Çalışılır?
Taici çüen tüm dünyada çeşitli amaçlarla çalışılmaktadır. Sanat, ilk ortaya çıktığı zamanlarda yüksek düzeyli bir savunma sanatı kimliğindeydi. Zaman içinde gözden geçirilip değişikliklere uğratıldıkça sağlık alıştırması yönü ön plana çıktı. Çin Tıbbı-nın enerji çalışmaları (çigong) içinde özgün bir konumda olduğu için Çin’deki tıp kuruluşları ona sağlık amaçlı uygulamalarda yer vermektedirler. Hastane ve sanatoryumlarda hekim gözetiminde tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Günümüzde uzakdoğuda yaygın olarak ya savunma sanatı ya da sağlık alıştırması kimliğiyle çalışılmaktadır. Çin’in geleneksel gösteri sanatları (Vuşu) içinde ve ilk öğretim programında yerini almıştır. Çin’de ilkokulu bitirebilmek için sanatın yirmidört hareket-lik Pekin dizisini iyi düzeyde icra edebilmek gerekmektedir.
Sağlığa Yararları
Taicinin, insanın ruh-zihin-beden bütünlüğü üzerine olan faydaları kanıtlanmıştır. Zihni dinlendirir. Beynin iki yarım küresini işbirliğine sokarak eşgüdüm içinde çalış-tırır. Dikkat verme ve yoğunlaştırma yeteneğini arttırır. Merkezî sinir sisteminin çalışmasını iyileştirir. Duyu organlarının etkinliğini arttırarak algılamayı keskinleş-tirir. Hareketlerde eşgüdüm (koordinasyon) ve denge geliştirir. Çeşitli duruş bozuk-luklarını düzeltir. Karın solunumu kazandırarak soluma kapasitesini arttırır. Kara-ciğeri kanlandırır. Mide ve bağırsağın dalga hareketini kuvvetlendirir. Sindirimi canlandırır. Kas, bağ ve tendonları gevşeterek esnetir. Kan dolaşımını uyarır. Kalbin çalışmasını iyileştirir. Çeşitli dolaşım sistemi düzensizliklerini ortadan kaldırır. İç organların faaliyetlerini ve bedendeki tüm madde alışverişini canlandırır. Yaşam boyu çalışılmasının en iddialı ve güzel ödülü yaşlanmayı geciktirmesidir.
Taici çüen dünyanın diğer ülkelerine göçmenler ve kültürel alışverişler aracılığıyla sıçradı. Sağlığa olan faydaları bilimsel olarak kanıtlanınca batılı ülkelerde yaygın kabul gördü ve okulları açıldı. Uzakdoğuda olduğu gibi batılı ülkelerin sanatoryumla-rında da çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla taicinin dizi hareketleri kullanıl-maktadır. New York’ta ve bazı batılı kentlerdeki yaşlılar evinde denge geliştirme ve yaşlanmayı geciktirme amacıyla öğretilmektedir. Birçok tiyatro okulu taicinin dizi hareketlerini temel eğitimlerine aldı. Taicinin özellikle dizi hareketleri çeşitli alan-larda çok amaçlı olarak değerlendirilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinde yalnızca bir savunma sanatı ya da sağlık alıştırmaları dizisi olarak değil, dans ve tiyatro eğitimine destek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sanatın özellikle Yang stili birinci sırada sağlık ve esenliği amaçlar. Diğer çigong alıştırmaları gibi taici çüen de yaşamın kalite-sini arttırır, ömrü uzatır.
Taici, düzenli çalışılırsa yorgunluk belirtilerini, dikkat verme güçlüğünü, öfkeyi, ruh halindeki oynamaları, neşesizliği, başın içindeki basınç hissini, özellikle darbeli baş ağrılarını, anî baş dönmelerini, uykusuzluğu, sersemliği, taşikardiyi (kalp çarpın-tısı), mide rahatsızlıklarını, pekliği, ishali ve psikolojik kökenli iktidarsızlıkları giderir, bacaklardaki dolaşımı ve kas hareket-liliğini iyileştirerek varis oluşumunu ve yağ dokularının meydana gelmesini önler, duygusal sorunlu ve gergin zihinli insanların psikolojilerini düzeltir; kronik durumlarda ve nevrasteni, yüksek tansiyon, akciğer şişmesi, soluk borusu nezlesi, mide ve bağırsak sorunları gibi hastalıklarda etkili iyileşme sağlar, eklem katılaşmasına karşı korur, hafif kireçlenme ve romatizmada eklem esnekliğini arttırıp hareketlerin sınırlanmasını engeller, kas liflerini uzatır ve geliştirir, kemikleri güçlendirerek kırıl-malara karşı korur, ki bu özelliğiyle osteoporozlu hastalara özellikle önerilir, tüberküloz enfeksiyonuna ve amfizeme karşı koruyucudur, adrenalin salgılanmasını ve kolesterinle ilgili madde alışverişini düzen-ler, tansiyonu ve kiloyu dengeler, duyuları keskinleştirir. Özellikle dolaşım, sindirim, kilo ve tansiyon sorunları, kireçlenme ve romatizmal sorunlar, varis, osteoporoz, zihin yorgunluğu ve stres taici çalışanlarda oldukça seyrek görülür. Taici çüen insanı, Çinlilerin anlatımıyla bir çocuk kadar ‘ben’ duygusundan uzak, bir oduncu kadar sağlıklı ve bir bilge kadar sakin ve huzurlu yapar.
http://www.geocities.com/vadiruhu2002/cigong.html
www.vadiruhu.com
Son iki senedir tanıştığım HERKES kendisiyle uğraşıyor. Yoksa insanlar birbirleriyle savaşmayı, didişmeyi bırakıp kendilerinde buldukları olumsuz yanları değiştirmeye mi çalışıyorlar nedir? Bu da, çağımızın ?elektriğiyle? ortaya çıkan bir ?eğilim? sanırım. Bu uğurda vücutlarını sekilden şekle sokmaya razı olanlardan tutun da sadece bu konularla ilgili kitaplar okumayı veya psikoloğa gidip içini dökenlere kadar her tipten insana rastlayabilirsiniz.
Sizlere kişisel gelişime yönelik çalışmalardan, yöntemlerden, uğraşlardan bahsedeceğiz. Bizim aktarmaya çalıştığımız yöntemler, var olan yöntemlerin sadece en bilinenleri. Birçoğuna burada yer veremiyoruz çünkü ülkemizde uygulayan profesyoneller bulunmamakta. Bunların hiçbirini uygulamayıp sadece kendi bildiğiniz, yani sizin geliştirdiğiniz yöntemleri de kullanabilirsiniz. Ne demişler: ?Herkes kendi kendinin doktorudur.? Tai Chi'nin Çince karakterlerinin anlamını çevirirsek ortaya şu çıkıyor: "Yüce son güç". "Yüce son" sıfatı, genellikle Çinlilerin ying-yang nosyonu ile bağdaştırılıyor. Ying - yang'e göre herşeyde ikili bir dinamik var: Kadın/erkek, aktif/pasif, açık/koyu vb. "Güç" de bu ying-yang veya yüce - son disiplinine ulaşmanın yolu.
Tai Chi, Batı'da uygulanan haliyle yoganın meditasyonla içiçe geçirilip hareketlendirilmiş haline benzediğini söyleyebiliriz. Tai Chi'de birkaç çeşit şekil ya da set var ve bu setler bazı hareketlerden oluşuyorlar. Bu hareketlerin çoğu dövüş sanatlarından, hatta ve hatta daha da eskilerden, doğadan ve canlıların hareketlerinden alınmış. Fakat bu hareketler Tai Chi'de oldukça ağır ve birbirlerine geçişli bir şekilde uygulanıyorlar.
Birçok kişi bunları dövüş sanatı öğrenmek amacıyla değil, meditasyon yapmak amacıyla uygular. Çin felsefesinde ?Chi? kavramı vücudu harekete geçiren hayati bir güç. Tai Chi'nin ana hedeflerinden biri bu ?chi?yi vucüt içerisinde harekete geçirip canladırmak. Böylece kişi de ruhen aydınlanır. ?Chi? vücudumuzun sinir sistemi ve kan dolaşımıyla ilgili yerlerinde belirli şeklillerde dolaşır. Bu anlayış akapunkturda ve doğuya ait diğer iyileştirme tekniklerinde de var.
Tai Chi'nin bir diğer amacı da bu egzersizler yoluyla zihni dinginleştirmek ve berraklaştırmak. Tai Chi hareketlerini yapmayı öğrenmekle kişi, aynı zamanda dengeyi ve vücudu kontrol etmeyi de öğrenmiş, hareketlerin ritmini kavramış, vücudun içinde hareketin merkezini keşfetmiş olur. Böylece Tai Chi'yi uygulamak hayatın başka evrelerinde de daha iyi yürümemize, ayakta durmamıza, hareket etmemize, koşmamıza vb. aktivitelere yardımcı olur. Böylece daha az sakatlanma ve kaza yaşarız.
Dövüş sanatlarının temelide Tai Chi olduğu halde sadece Tai Chi yaparak dövüş sanatı öğrenilmiyor; ama uzun bir süre Tai Chi'ye devam edenler dövüş sanatlarına daha kolay adapte oluryorlar. Tai Chi'nin yapmak istediği bir darbe formunda ortaya çıkan negatif enerjiyi savuşturarak yok etmek veya tehlikeli olamayacağı bir yere yöneltmek.
Tai Chi egzersizleri, Taoism'in daha geniş kapsamlı felsefinde de yer alır. Ayrıca doğulular arasında Çin'e ait kutsal bir sistemi olan I Ching ile de bağlantılıdır. Sekiz I Ching trigramı, Tai Chi'nin 13 elemanı ve Çin alkemisinin beş ana elementi olan metal, ahşap, ateş, su ve toprak arasında ve ilintiler var.
http://www.nektarin.com/Megaportal/Cma/application_definitions/Nektarin/Arti_Deger/Stil_Yasam/stilyasam_taichi/1,3624,,00.html
Aslında, gerçekten de büyüleyici bir tarafı vardır. Başlangıçta, her yeni bir şey öğrenişimizde olduğu gibi, biraz beceriksizlik söz konusudur. Biraz ustalık kazandıktan sonra ise, ister bir başkasıyla ?el itme? hareketiyle enerji alışverişinde bulunun, ister tek başınıza pratik yapın, işin ?büyüsü? kendini belli eder. Her an, benliğinizin daha büyük bir parçasının o an ile bütünleştiği hissiyle, her seviyede bir coşku senfonisi dinler gibi, algı ve yeteneklerinizin özeksel olarak dengelenmiş ve akışkan bir bilinçle iç içe geçtiğini farkedersiniz. Hükmeden sizsiniz, ama akışın bir parçası, akışla birsiniz. Oldukça heyecan verici değil mi? Aynı zamanda, dingin ve rahatlatıcı. Ve içinde zıtların birliğini barındıran bir bütün.
http://www.formdakal.com/FormdaYasam/taichi.asp
Uzmanların incelediği Çince ve İngilizce araştırmalar da, uygulayıcıların bu iddialarına tıbbi dayanaklar getiriyor. Uzmanlar Uzakdoğu'dan çıkıp ABD ve Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşan Tai Chi'nin özellikle yaşlılar açısından büyük fayda sağlayabileceğini, bu sporu yapan yaşlı kişilerde düşme oranının az olduğunu belirtti. Ayrıca bu dövüş sanatının sağlıklı insanlara da faydası olduğu, acı, stres ve endişeyi azalttığı vurgulandı.
Yine sağlıklı kişilerde kalp ve solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etki yapan Tai Chi, baypas, kalp yetmezliği geçirmiş hastalarda ve yüksek tansiyon, romatizma, MS, akut miyokardiyal enfarktüs rahatsızlıkları olan kişilerde yarar sağlıyor. Çin'deki hastanelerde tedavi destekleyici olarak yaygın şekilde kullanılan Tai Chi sporu, Britanya'daki bazı hastanelerde de uygulanıyor.
http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/03/10/haber_109042.php
Bu spor eskiden sadece manastırlarda öğretiliyordu , fakat M.S. 200 ?lü yıllarda Çinli hekim Hua Tou , Tai Chi sporunun sağlığa olan faydalarını kanıtladı.
Batıda Amerikalılar ve Avrupalılar form tutmak için kapalı salonlarda , koşu bantları , bilgisayarlı bisikletler, step tahtalarıyla birlikteyken , Uzakdoğulular açık havada , park alanlarında, yemyeşil çimlerin üzerinde , ağaç gölgelerinde form tutmak ve iç huzurlarına kavuşmak için Tai Chi yaparken nefeslerini düzenleyip bilinçli yavaş hareketlerle her yaşta spor yapıyorlar.
Batılılar sporu yağlardan kurtulmak için yaparken , doğulular iç düzenlerini korumayı amaçlıyor. Chi hayat enerjisi demek , Chi?nin akışı harekete geçirilerek iç dengeyi yeniden oluşturacak egzersizler Uzakdoğu sporunu oluşturuyor. Tai Chi?nin amacı beden, ruh ve akılda , bütünlük ve dengeyi sağlayabilmek , iç denge ve iç disiplin çok önmeli ve yıllarca çalıştıktan sonra öğrenilebiliyor. Rahipler dövüş sporlarını ve savunma tekniklerini bulurken çok sabırlıydılar .
Amerikalılar ve Avrupalılar spor salonuna üye olup bir yılı tamamlamadan ayrılanlarının oranı %30-50 arası. Batılıların sadece %15?i düzenli olarak spor yapıyor, moda olduğu için spora başlayanlar tabi ki çabuk bıkıyorlar.
1980?lerin başında spor salonları mantar gibi çoğaldı ve bir sektör haline geldi . Çünkü spor salonuna gitmek için alınan ayakkabılar ve giysiler için trilyonlarca lira harcanıyor. Batıda kullanılan aletler ve bunun sonunda bolca terlemek sonuca ulaşmak için yeteri görülüyor. Uzakdoğu?dakilerin bakış açısına göre derin nefes egzersizleri ve konsantrasyon çok önemli . Tai Chi artık batılılarında dikkatini çekiyor. Günün stresini atmak için , vücudu uyumlu çalıştırıp rahatlamayı Tai Chi ile sağlıyorlar. Mekanik aletlerden kurtularak bedenlerini bir bütün içinde hissediyorlar. ARTIK TAI CHI IN oldu.
http://www.dunyaonline.com/47549.asp
Uzun yıllara varan çalışmalar semeresini vermiş ve Türkiye?de Kung-Fu çalışanlar bir federasyona kavuşmuştur. Bunun anlamı, uzun yılları alan meşakkatli çalışmalarla gelinen noktanın artık devletimiz tarafından tescil edilmesi ve ülkemizde daha ilerlemesi için gereken ilgi, desteği sağlayacak bir resmi kurumun çatısı altına Kung-Fu'nun alınmış olmasıdır. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Ülkemizde en önemli sorunlardan biri iletişimsizliktir. Bu iletişimsizliğin bilenlerle-bilenler ve bilenlerle-bilmeyenler arasında olduğu gözlenmektedir. Buda, var olan bilginin ve birikimin yayılmasına, öğrenci-öğretmen arasında bir bütünleşmeye engel bir kısır döngüye neden olmaktadır. Yıllardan beri, ülkemizde uzak doğu sporlarından en popüler olanlarından biri olan Kung-Fu çalışılmaktadır, fakat bu spor ülkemizin beyin ve proje merkezleri olan üniversite gençliğinin pek ilgisini çekmemiştir. Bunun nedeni, bu sporu yapanların küreselleşmeye paralel bir iletişimi sağlayamamasıdır. Halbuki, Tai-Chi ile ilgili olarak dünyanın her yerinde workshoplar düzenlenmektedir ve bunlara en az üniversite mezunu olan eğitim düzeyi yüksek insanlar katılmaktadır. Türkiye?de ki Tai-Chi?nin önemli bir sorununu tekrarla söylemek gerekirse, üniversite gençliğinin cazibesini çekecek bir yapılanmayı ve tanıtımı yapamamış olmasıdır. Bu nedenle, günümüzde internetin yaygınlaşması ve 2.5 milyona varan bir internet kullanıcısına ülkemizin ulaşması Tai-Chi sporunun tanıtımı konusunda bir önemli fırsatı sunmaktadır, fakat malesef bu platform ve sayfanın dışında hazırlanmış bir sayfa yoktur. Artık, küreselleşen dünyada zamanın ve zeminin önemi kalmamıştır. Uçan hocalar ve ustalar artık dünyanın her yerine ulaşarak bu sporu hem uygulamalı hem de yazdıkları kitaplar, hazırladıkları videolar ile sürekli öğrenmeyi ve tekrarı mümkün kılan materyallerle süreli eğitimden, sürekli eğitim modeline geçmişlerdir. İstek ve arzu olduğu sürece, bu platform dünyanın her yerinden hocaları ayağınıza getirecek bir ortamın sağlanmasına imkan sağlayacaktır. Yada, Edirne?den Hakkari?ye kadar bu sporu çalışan herkesin bir yaz kursu yada kampı gibi organizelerle bir arada olmasını sağlayacak organizasyonların duyurulması yada isteğe bağlı oluşturulması için bir önemli boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Tabi ki, bu çalışmaların başarısı ve meşruiyeti var olan federasyonla yapılması ile daha kuvvet ve itibar kazanacaktır. Bu platformun, Tai-Chi konusunda bilgi aktarımı ve çalışmaların duyurulması, iletişimin en hızlı ve sağlıklı bir şekilde sağlanmasında bir katkı sağlamasını diliyoruz. Sorma, tanışma ve uygarca tartışma için bir ortam olması dileği ile.
http://www.network54.com/Forum/134331
Tai Chi Chuan, Temeli, evrensel yaşam enerjisi olan Chi enerjisidir. İnsan vücudunda, yanlış duruş, yanlış beslenme ve stresten kaynaklanan bazı blokajlar oluşur. Bu blokajlar Chi enerjisinin vücut içerisindeki akışına engel olduğundan, uzun vadede sağlıkta bozulmalar meydana gelir. Özetle Tai Chi'nin nihai amacı, bu dolaşımı sağlamaktır.
Tai Chi Chuan'da, kas gücünden ziyade iç enerji (Chi) ve vücut arasındaki koordinasyon önemlidir. Tai Chi Chuan hareketlerinde gözlenen büyük iç enerji akışı, zihinsel konsantrasyon, nefesin derin alınması, vücut ağırlığının ve baskısının kontrol edilmesinden kaynaklanır. Tai Chi Chuan tekniklerinin ince, yumuşak ve yavaş olması bir okyanus dalgasına benzer. Dalgaların ilerleyerek bir sonrakiyle birleşmesi sürekli bir dalga hareketi ve enerji transferine neden olur. Sürekli birbirini takip eden dalgaları andıran biçimde yapılan Tai Chi teknikleriyle de, sürekli bir enerji akışı meydana gelir. Bu akışın devamlılığının sağlanması, Tai Chi Chuan'da birinci amaçtır.
Tai Chi'nin nihai amacı vücuttaki bu enerjinin bedenin her noktasında dolaşımını sağlamaktadır. Bu da insanda sağlık, dirilik, canlılık inançlarını çoğaltmakta, moral açıdan insanı zinde tutmaktadır. Chi'nin bu dolaşımı sinir sistemiyle ve kan dolaşımıyla da yakından ilgilidir. Bu düşünce ?Chi? ile akupunktur ve Doğu geleneksel tıbbı arasında da dirsek teması sağlamaktadır. Zaten Tai Chi Chuan'ın asırlardır sevilerek yapılması, önemli hastalıklar ve sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin bir kanıtıdır.
TAI CHI CHUAN?IN FAYDALARI!
Tai Chi Chuan günümüzde kliniklerde, fiziksel terapide, kullanılmaya başlanmış; insan sağlığının korunmasında ve fiziki-ruhi bir kısım hastalıkların tedavisinde çok etkili olduğu doktora seviyesinde çalışmalara konu olmuştur. Bilimsel çalışmalar Tai Chi Chuan'ın yüksek kan basıncı, mide ve bağırsak ülserleri, kalp rahatsızlıkları, tüberküloz ve diğer rahatsızlıklar üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
HAREKETLER
Tai Chi'de yapılan hareketler olabildiğince yavaş, yumuşak ve zarif aynı zamanda figürler arası geçişler sarsıntısız ve akıcıdır. Tüm hareketler alt karın boşluğunda bir miktar havanın sıkıştırılmasıyla yapılır. Sıkışma şiddetindeki artmaya ve azalmaya bağlı olarak, sırasıyla kollar dışarı ve yukarıya yada içeriye ve aşağı doğru hareket eder. İnsan karnının alt orta noktasında meydana gelen sıkışma, gücün ana kaynağıdır ve bu noktaya çok önemli nokta "Tan Tien" denir. Bu teknikler yapılırken, düşünce alt karın noktasına yoğunlaşır ve teknikler zihin, vücut ve enerji koordineli biçimde yapılır. Çünkü, Tai Chi Chuan teknikleri vücut uzuvlarından ziyade iç enerji kuvvetiyle gerçekleştirilir.
http://www.asyatermal.com.tr/taichi.php
Nedir?
Taici çüen özgünleşmiş bir çigong, yani yaşam enerjisi çalışmasıdır. İleriki aşamaları göz önüne alınırsa, bir öz savunma sanatı, temelleri açısında bir ruh-zihin-beden eğitimidir. Temelde yaşam enerjisini yoğunlaştırmayı, uzuvlara yaymayı ve tüm bedende dolaştırmayı öğretir. Bedeni bir makine gibi yüksek tempolu çalıştırmayan, yorulma hissi yaratmayan, her yaşta yapılabilen bir hareket etme sanatıdır. Bu sanat dirençsizlik öğretisinin harekete uyarlanmış biçimidir. Taici çüenin meditatif çalışmaları, hazırlanma hareketleri, dizi hareketleri ve ileri düzeylerinde iki kişiyle yapılan alıştırmaları vardır.
Taicinin sözcük anlamı en yüce köken, yaşamın yüce soluğu, çüenin ise sıralı hareketler ya da yumruktur. Çinliler tarafından binlerce yıldan beri bir yaşam tarzı olarak sürdürülen taici, yaratıcı bir boşluktan çıkan değişim, dönüşüm hareketlerinin anlatımıdır. Çok eski zamanlarda Çin’deki bu konuyla ilgili ustalar bu hareketlerin ilkelerini insan bedenine uyarlamaya başlamışlar ve hareketleri zaman içinde belirginleştirmişlerdir. Aşağı yukarı üçyüzelli yıl önce ortaya taici çüen adı altında hareket etme sanatı ya da bilimi çıkmış, günümüze aile stilleri aracılığıyla gelmiştir.
Hangi Amaçlarla Çalışılır?
Taici çüen tüm dünyada çeşitli amaçlarla çalışılmaktadır. Sanat, ilk ortaya çıktığı zamanlarda yüksek düzeyli bir savunma sanatı kimliğindeydi. Zaman içinde gözden geçirilip değişikliklere uğratıldıkça sağlık alıştırması yönü ön plana çıktı. Çin Tıbbının enerji çalışmaları (çigong) içinde özgün bir konumda olduğu için Çin’deki tıp kuruluşları ona sağlık amaçlı uygulamalarda yer vermektedirler. Hastane ve sanatoryumlarda hekim gözetiminde tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Günümüzde uzakdoğuda yaygın olarak ya savunma sanatı ya da sağlık alıştırması kimliğiyle çalışılmaktadır. Çin’in geleneksel gösteri sanatları (Vuşu) içinde ve ilk öğretim programında yerini almıştır. Çin’de ilkokulu bitirebilmek için sanatın yirmidört hareketlik Pekin dizisini iyi düzeyde icra edebilmek gerekmektedir.
Taici çüen dünyanın diğer ülkelerine göçmenler ve kültürel alışverişler aracılığıyla sıçradı. Sağlığa olan faydaları bilimsel olarak kanıtlanınca batılı ülkelerde yaygın kabul gördü ve okulları açıldı. Uzakdoğuda olduğu gibi batılı ülkelerin sanatoryumlarında da çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla taicinin dizi hareketleri kullanılmaktadır. New York’ta ve bazı batılı kentlerdeki yaşlılar evinde denge geliştirme ve yaşlanmayı geciktirme amacıyla öğretilmektedir. Birçok tiyatro okulu taicinin dizi hareketlerini temel eğitimlerine aldı. Taicinin özellikle dizi hareketleri çeşitli alanlarda çok amaçlı olarak değerlendirilmekte, dünyanın çeşitli ülkelerinde yalnızca bir savunma sanatı ya da sağlık alıştırmaları dizisi olarak değil, dans ve tiyatro eğitimine destek amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sanatın özellikle Yang stili birinci sırada sağlık ve esenliği amaçlar. Diğer çigong alıştırmaları gibi taici çüen de yaşamın kalitesini arttırır, ömrü uzatır.
Sağlığa Yararları
Taicinin, insanın ruh-zihin-beden bütünlüğü üzerine olan faydaları kanıtlanmıştır. Zihni dinlendirir. Beynin iki yarım küresini işbirliğine sokarak eşgüdüm içinde çalıştırır. Dikkat verme ve toplama yeteneğini arttırır. Merkezî sinir sisteminin çalışmasını iyileştirir. Duyu organlarının etkinliğini arttırarak algılamayı keskinleştirir. Hareketlerde eşgüdüm (koordinasyon) ve denge geliştirir. Çeşitli duruş bozukluklarını düzeltir. Karın solunumu kazandırarak soluma kapasitesini arttırır. Karaciğeri kanlandırır. Mide ve bağırsağın dalga hareketini kuvvetlendirir. Sindirimi canlandırır. Kas, bağ ve tendonları gevşeterek esnetir. Kan dolaşımını uyarır. Kalbin çalışmasını iyileştirir. Çeşitli dolaşım sistemi düzensizliklerini ortadan kaldırır. İç organların faaliyetlerini ve bedendeki tüm madde alışverişini canlandırır. Yaşam boyu çalışılmasının en iddialı ve güzel ödülü yaşlanmayı geciktirmesidir.
Taici, düzenli çalışılırsa yorgunluk belirtilerini, dikkat verme güçlüğünü, öfkeyi, ruh halindeki oynamaları, neşesiz-liği, başın içindeki basınç hissini, özellikle darbeli baş ağrılarını, anî baş dönmelerini, uykusuzluğu, sersemliği, taşikar-diyi (kalp çarpıntısı), mide rahatsızlıklarını, pekliği, ishali ve psikolojik kökenli iktidarsızlıkları giderir, bacaklardaki dolaşımı ve kas hareketliliğini iyileştirerek varis oluşumunu ve yağ dokularının meydana gelmesini önler, duygusal sorunlu ve gergin zihinli insanların psikolojilerini düzeltir; kronik durumlarda ve nevrasteni, yüksek tansiyon, akciğer şişmesi, soluk borusu nezlesi, mide ve bağırsak sorunları gibi hastalıklarda etkili iyileşme sağlar, eklem katılaşmasına karşı korur, hafif kireçlenme ve romatizmada eklem esnekliğini arttırıp hareketlerin sınırlanmasını engeller, kas liflerini uzatır ve geliştirir, kemikleri güçlendirerek kırılmalara karşı korur, ki bu özelliğiyle osteoporozlu hastalara özellikle önerilir, tüberküloz enfeksiyonuna ve amfizeme karşı koruyucudur, adrenalin salgılanmasını ve kolesterinle ilgili madde alışverişini düzenler, tansiyonu ve kiloyu dengeler, duyuları keskinleştirir. Özellikle dolaşım, sindirim, kilo ve tansiyon sorunları, kireçlenme ve romatizmal sorunlar, varis, osteoporoz, zihin yorgunluğu ve stres taici çalışanlarda oldukça seyrek görülür. Taici çüen insanı, Çinlilerin anlatımıyla bir çocuk kadar ‘ben’ duygusundan uzak, bir oduncu kadar sağlıklı ve bir bilge kadar sakin ve huzurlu yapar.
Hakan Onum
www.vadiruhu.com
Eski bir dövüş sanatıyken, şimdi artık günümüz tıbbında tamamlayıcı bir tedavi konumuna gelmiş durumdadır.Hastanelerde bir çok hekim tedavilerini desteklemek için bu yöntemi kullanmaya başladılar.Özellikle yurt dışında sosyoekonomik seviyesi yüksek ülkelerde Tai Chi, kalp rahatsızlıklarında, hafıza ve dengenin düzenlenmesinde, ayrıca stres tedavisinde son derece sık bir şekilde kullanılıyor.
Çinlilerin geleneksel sabah sporu Tai Chi, gerçek bir sağlık kaynağı çıktı. Amerikalı uzmanlar daha önce yapılmış 47 araştırmanın sonucunu inceleyerek, Uzakdoğu sporu Tai Chi nin kronik hastalıklara iyi geldiğini ortaya koydu. Eski bir Çin dövüş sanatı olan Tai Chi, denge kontrolü, esneklik ve kalp sağlığı kazandırarak, kalp ve multipl skleroz (MS) gibi hastalıklara iyi geliyor.
ABD nin Tufts New England Tıp Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre, bu sporun iyi geldiği alanlar hastalıklarla sınırlı değil. Çin de binlerce yıldır yapılan Tai Chi, doğru nefes alma teknikleri ve yavaş hareketlerle yapılan özel duruşların bir kombinasyonu. Tai Chi yapanlar bu sporun hafıza, konsantrasyon, sindirim, denge ve esneklik açısından olumlu etkileri olduğunu söylüyor.
Uzmanların incelediği Çince ve İngilizce araştırmalar da, uygulayıcıların bu iddialarına tıbbi dayanaklar getiriyor. Uzmanlar Uzakdoğu dan çıkıp ABD ve Avrupa ülkelerinde de yaygınlaşan Tai Chi nin özellikle yaşlılar açısından büyük fayda sağlayabileceğini, bu sporu yapan yaşlı kişilerde düşme oranının az olduğunu belirtti. Ayrıca bu dövüş sanatının sağlıklı insanlara da faydası olduğu, acı, stres ve endişeyi azalttığı vurgulandı.
Yine sağlıklı kişilerde kalp ve solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etki yapan Tai Chi, baypas, kalp yetmezliği geçirmiş hastalarda ve yüksek tansiyon, romatizma, MS, akut miyokardiyal enfarktüs rahatsızlıkları olan kişilerde yarar sağlıyor. Çin deki hastanelerde tedavi destekleyici olarak yaygın şekilde kullanılan Tai Chi sporu, Britanya daki bazı hastanelerde de uygulanıyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İşin sırrı hareketlerini saymamak ve inanmaktır yalnız hareketleri saymamak susmak değildir vücutda nereye dikkat edilirse orası ön plana çıkar kalpse kalp kolsa kol ayaksa ayak inanç ise saymamaya odaklanıldıkça zamanla gelişir birde enerji toplamak dediğim şey vardır enerji toplamak saymamaya odaklanıldıkça kendiliğinden ortaya çıkar ama saymamaktan ve inançtan farklıdır enerji toplamakta ruh hali çok önemlidir ve enerjide ne kadar topladığınızada bağlı saymamaya ve inanca gerek yoktur vuruş tekniği kazanmakta önemlidir hareketler her zaman daha da mükemmelleştirilebilir anlattığım usül hem çok güzel hemde çetrefillidir ciddiye alındığında bir kaç ay içinde öğrenilir aynı usül ağırlık kaldırmaktada geçerlidir...
YanıtlaSil